Caroline & Henry

Mevrouw Caroline: "TADA is een venster op de wereld en op de anderen"

 

Voor Henry, 13 jaar oud en alumnus, is zij mevrouw Caroline, zijn leerkracht van het 5e en 6e leerjaar. Voor Caroline is Henry een leerling die « altijd lacht » en die ze heeft gemotiveerd om zich in te schrijven bij TADA. 4 jaar later blikken ze terug op hun start bij TADA.

 Stel jezelf eens voor in een paar woorden?

Caroline: Ik ben 38 jaar oud en geef al 15 jaar les in de school Sagesse Philomène in Sint-Joost. Ik hou van lezen en dansen.

Henry: Ik ben 13 en sinds enkele maanden alumnus bij TADA, ik zit in het tweede middelbaar in het Institut Saint-Louis in Brussel. Ik hou van Frans en voetballen.

Hoe is het om vandaag leerkracht te zijn in Brussel?

Caroline: De leerlingen in onze school komen vaak uit achtergestelde gezinnen. Hun persoonlijk leven en hun familiale situatie zijn vaak ingewikkeld. Als leerkracht is het onze uitdaging om hen te ondersteunen en tegelijk nog steeds gewoon leerkracht te zijn. Maar we zijn meer dan dat. We zijn opvoeders, verplegers, psychologen en zelfs boekhouders! We moeten met veel meer rekening houden dan vroeger.

Wat is de impact van TADA op uw dagelijks leven als leerkracht?

Caroline: Ik zie echt de invloed die TADA heeft op de familie waarvan een of meerdere kinderen de workshops gaan ontdekken op zaterdag, en vooral op de betrokkenheid van ouders in het schools parcours van hun kinderen. TADA vervolledigt het traditionele onderwijs en vergroot de toekomstperspectieven van de kinderen. Ze ontdekken er allerlei zaken die ze anders nooit zouden zien en het is een waar genoegen om naar hun verhalen te luisteren. 

Henry, vertel ons wat meer over hoe je bij TADA werd geselecteerd.

Henry: In september komt TADA naar de klas om hun project voor te stellen. Ik wou meteen deelnemen. Maar zonder mevrouw Caroline zou ik nooit zo zelfzeker geweest zijn. Zij heeft me gemotiveerd door te zeggen dat ik het verdiende om geselecteerd te worden door TADA.

Caroline: Het is vanzelfsprekend dat ik mijn leerlingen motiveer om naar TADA te gaan. Veel leerlingen uit mijn klas hebben het nodig om het huis uit te gaan, om iets anders te zien. Het doet hen enorm veel goed om een wekelijkse afspraak te hebben met jongeren van andere scholen. TADA is echt een venster naar de wereld en de anderen!

Wat hebben jullie geleerd bij TADA?

Henry: Elke zaterdag leerde ik iets nieuws. Het is fantastisch, er is geen enkel beroep geweest dat ik niet leuk vond. Ik heb er ook al veel vrienden gemaakt en ik heb er mensen ontmoet met verschillende beroepen en met een heel verschillende achtergrond.

Caroline: TADA verbindt en versterkt de link tussen de leerlingen van de verschillende klassen. Op maandagochtend hoor ik hen tijdens de speeltijd vaak vertellen over hun zaterdag. De leerlingen die deelnemen bij TADA zijn vaak meer open en durven gemakkelijker het woord te nemen. Ik herinner me een les wetenschappen waarbij verschillende leerlingen beroep deden op wat ze al bij TADA hadden geleerd over elektriciteit. Ze hebben hun ervaringen met de hele klas kunnen delen. Het was een verrijkend moment!

Wat is jullie beste herinnering aan TADA?

Caroline: Zonder twijfel de diploma-uitreiking! Dat is elk jaar een moment van puur geluk en gezelligheid met de coördinatoren van TADA, de ouders en onze leerlingen.   

Henry: Mijn beste herinnering is de zaterdag waarop ik het beroep van vroedvrouw heb ontdekt. Ik heb geleerd om te zorgen voor een pasgeboren baby. Het was magisch! Sindsdien droom ik ervan om kinderarts te worden. Dan zou ik dat verhaal kunnen vertellen aan mijn jonge patiënten. Misschien gaan zij dan zelf ook naar TADA!

Heeft TADA je veranderd?

Henry: TADA heeft me een heleboel beroepen doen ontdekken en dat heeft mijn mening veranderd die ik over sommige ervan had.

Caroline: Henry was al een heel gemotiveerde, behulpzame en respectvolle jongen. TADA heeft alleen maar de motivatie die hij in zich had versterkt. Vier jaar geleden had Henry niet zo veel zelfvertrouwen. Vandaag heeft hij meer vertrouwen. TADA zit daar ongetwijfeld voor iets tussen.

 

Wil je meer inspirerende verhalen lezen? Check dan nu ons jaarraport van 2021!

TADA bestaat 10 jaar!

TADA bestaat 10 jaar!

In 2012-2013 richtte Sofie Foets TADA op met één doel voor ogen: demotivatie en schooluitval bij jonge Brusselaars uit sociaal kwetsbare milieus voorkomen door hun toekomstperspectieven te verruimen. Dankzij de steun van duizenden supporters, donateurs, vrijwilligers...

Een nieuw schooljaar bij TADA!

Een nieuw schooljaar bij TADA!

September betekent het begin van de activiteiten bij TADA.Ook dit jaar zijn onze jongeren en het team met sprankelende ogen begonnen! Laten we dit nieuwe schooljaar van dichterbij bekijken.De weekendschool Op zaterdag 17 september keerden de TADA-leerlingen terug naar...

Share This

Thank You!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

TADA will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.

Hier kom je op een deel van onze website dat nog in opbouw is.

We zijn volop in het ontwikkelproces om de content en de navigatie beter af te stemmen op wat jij graag wilt zien.

Wil je ons helpen?